Maailmanluokan vertikaaliviljelyä Pirkkalassa

 

 

Netled on kehittänyt Vera®-vertikaali- eli kerrosviljelylaitostaan vuosia yhdessä kasvattajien ja teknologiakumppaneiden kanssa. Tänä päivänä on maailman edistynein kasvien kerrosviljelyyn tarkoitettu kasvatuslaitos, jonka suunnittelu- ja kehitystyö tehdään Pirkkalassa. Uusin tuotteemme, Vera Instore – kasvatuskaappi lanseerattiin Prisma Pirkkalassa.

Mitä vertikaaliviljely on?

Vertikaali- eli kerrosviljelyssä kasvatetaan kasveja kerroksittain suljetussa tilassa. Kasvien elinympäristöä säädellään automaattisesti, jolloin kasvuolosuhteet ovat aina parhaimmat mahdolliset.

Ekologista

Vertikaaliviljely säästää energiaa ja vettä. Perinteiseen viljelyyn verrattuna Vera® tuottaa 2,5-kertaisen sadon 60 % pienemmällä energiankulutuksella ja 95 % pienemmällä makean veden kulutuksella. Lisäksi 100 % kasvatukseen ravinteista käytetään viljelyssä, kierrättämällä kasteluvesiä. Vertikaaliviljely mahdollistaa tuotannon lähellä kauppaa ja kuluttajaa, jolloin tuotteen kulkemat kilometrit viljelmältä ruokapöytään lyhenevät merkittävästi. Tuloksena on vahva ja aromikas maku yrteissä, salaateissa ja muissa lehtivihreissä.

Vastuullista

Vertikaaliviljely on yksi vastaus ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin. Vera® voidaan sijoittaa esimerkiksi rakennuksen sisälle tai vaikkapa halliin keskelle aavikkoa, jossa se on suojattu ilmaston ääriolosuhteilta ja esimerkiksi makean veden puutteelta. Kasvuolosuhteet luodaan kasveille optimaalisiksi. Vera® mahdollistaa puhtaiden kasvisten tuottamisen kestävästi ja paikallisesti myös sellaisissa paikoissa, jossa se olisi muuten mahdotonta.

Pirkkalan omia Vera®-viljeltyjä tuotteita

Netledin Pirkkalan tiloissa toimii Vera®-vertikaaliviljelylaitos, jossa syntyy aromikkaita ja maistuvia yrttejä ja salaatteja.

Nyt ensimmäistä kertaa kaikilla halukkailla on mahdollista päästä maistamaan ja kokeilemaan näitä tuotteita itse. Pirkkalan K-Citymarketissa ja Prismassa on saatavilla demolaitoksessa Vera®-viljeltyjä salaatteja ja yrttejä.

Katso K-Citymarket Pirkkalan yhteystiedot >

Tutustu tarkemmin Vera®-vertikaaliviljelyyn (sivut englanniksi) >

Tutustu Netlediin (sivut englanniksi) >

Kokeile helppoa reseptiä kotona: DIY makusuola yrteistä

Valmista yrteistä makusuola itselle tai ystävälle lahjaksi.

1. Hienonna tuoreet basilikan lehdet tehosekoittimella.
2. Lisää saman verran painomitassa karkeaa suolaa kuin yrttiä ja sekoita tehosekoittimella tasaiseksi massaksi.
3. Levitä massa leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi.
4. Pidä kiertoilmauuni hieman alle sadassa asteessa noin ½ h – 1 h. Kytke tämän jälkeen lämpö pois, mutta jätä kiertoilma päälle ja luukku hieman raolleen. Anna kuivua yön yli.
5. Purkita valmis makusuola.