Lähellä tuotettua, tuoretta ruokaa parhaimmillaan

Prisma Pirkkalassa hyödynnetään uutta Vera® Instore -kasvatuskaappia

Pirkkalan uudessa Prismassa tuotetaan jatkossa osa myymälässä myytävistä yrteistä paikan päällä Netledin uuden Vera® Instore -kasvatuskaapin avulla. Kaapissa kasvavat muun muassa timjami, basilika ja rucola.

Prisma Pirkkala on Suomessa ensimmäinen myymälä, joka hyödyntää myymälän sisällä toimivaa instore-puutarhaa. Tuotteet esikasvatetaan Netledin vertikaaliviljelmällä ja kasvatetaan myymälässä kasvatuskaapissa. Viljelyolosuhteita säätelee automatiikka, ja niitä valvotaan etäyhteyden kautta.

Netledin vertikaaliviljelyteknologiaa on käytössä jo muun muassa Ruotsin suurimpaan kauppaketjuun kuuluvassa ICA Focus -myymälässä Göteborgissa, josta löytyy Ruotsin ensimmäinen kaupan sisällä toimiva instore-puutarha. Lue lisää yhteistyöprojektista kumppanimme SweGreenin kanssa >

Lisäksi Prisma Pirkkalaan tulee myyntiin myös Netledin omalla vertikaaliviljelmällä Pirkkalassa vertikaaliviljeltyjä yrttejä ja salaatteja. Tuotteet tulevat kauppaan kuuttajien saataville jo samana päivänä, kun sato korjataan – ympäri vuoden.

Mitä vertikaaliviljely on?

Vertikaali- eli kerrosviljelyssä kasvatetaan kasveja kerroksittain suljetussa tilassa. Kasvien elinympäristöä säädellään automaattisesti, jolloin kasvuolosuhteet ovat aina parhaimmat mahdolliset. Tuloksena on vahva ja aromikas maku yrteissä, salaateissa ja muissa lehtivihreissä.

Netled on kehittänyt omaa Vera®-vertikaali- eli kerrosviljelylaitostaan vuosia yhdessä kasvattajien ja teknologiakumppaneiden kanssa. Tänä päivänä Vera® on maailman edistynein kasvien kerrosviljelyyn tarkoitettu kasvatuslaitos, jonka suunnittelu- ja kehitystyö tehdään Tampereen naapurissa, Pirkkalassa.

Ekologinen ja kestävä tapa tuottaa ruokaa

Vertikaaliviljely säästää energiaa ja vettä. Perinteiseen viljelyyn verrattuna Vera® tuottaa 2,5-kertaisen sadon 60 % pienemmällä energiankulutuksella ja 95 % pienemmällä makean veden kulutuksella. Lisäksi 100 % kasvatukseen ravinteista käytetään viljelyssä, kierrättämällä kasteluvesiä.

Vertikaaliviljely on yksi vastaus ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin. Vera® voidaan sijoittaa esimerkiksi rakennuksen sisälle tai vaikkapa halliin keskelle aavikkoa, jossa se on suojattu ilmaston ääriolosuhteilta ja esimerkiksi makean veden puutteelta. Kasvuolosuhteet luodaan kasveille optimaalisiksi. Vera® mahdollistaa puhtaiden kasvisten tuottamisen kestävästi ja paikallisesti myös sellaisissa paikoissa, jossa se olisi muuten mahdotonta.

Globaali ratkaisu ruokahävikkiin

Vertikaaliviljely mahdollistaa tuotannon lähellä kauppaa ja kuluttajaa, jolloin tuotteen kulkemat kilometrit viljelmältä ruokapöytään lyhenevät merkittävästi. Kun ruoan laatu paranee, myös hävikin mahdollisuus pienenee.